Kávé története

A kávé felfedezéséről keringenek legendák. A legszélesebb körben elterjedt monda szerint,időszámításunk szerint 600 körül egy kecskepásztor észrevette hogy miután kecskéi valamilyen bogyót ettek, élénk ugrándozásba kezdenek. Ő is megkóstolta, és tapasztalta annak élénkítő hatását.

Egy közeli kolostor szerzetesei úgy gondolták, a kávébab ébren tartja majd őket imádkozás közben az éjszakai virrasztások alatt, és a kávé híre terjedni kezdett. Arab kereskedők hozták a kávét az Arab-félszigetre, ahol a kávészemeket forró vízben megfőzve készítették az eredetileg qahwa néven ismert italt, amelyből több nyelvben is a "kávé" szó ered.

A kávé későbbi története sokkal inkább tényeken, mintsem kitaláción alapul. Mivel a kávé eredetileg muszlim ital volt, Európában küzdelmes út vezetett odáig, míg fogyasztása elfogadottá vált, ami akkor következett be, amikor végül VIII. Kelemen Pápa 1600-ban megkeresztelte. Európa első kávéháza 1645-ben nyílt meg Velencében, nem pedig Bécsben. Bécs egészen 1683-ig nem mondhatott magáénak egyetlen kávéházat sem, amikor is a Bécsi ütközetben a törökök által hátrahagyott kávébabos zsákokat kezdték el először felhasználni.

Jelenleg a világon fogyasztott kávé 90%-a abból a palántából származik, amelyet egy francia tengerész tiszt azoktól a hollandoktól lopott el 1723-ban, akik először termesztettek kereskedelmi mennyiségben kávét Ceylonon és Jáván. A sors fintora, hogy a hollandok csempészték ki első kávé cserjéjüket a jemeni Mocha kikötőjéből 1690-ben.

Az Egyesült Államok az 1773-as Bostoni teadélután óta nagy kávéfogyasztó nemzetté vált. Ekkor történt hogy a tearakományt az óceánba öntötték az ellen tiltakozva, hogy az angolok magas adót vetettek ki az észak-amerikai kolóniára. Ezt követően a kávé fogyasztása a tea helyett hazafias dologgá vált.

Európában a II. világháborút követő időszakban, amikor a kávé nagy kinccsé vált, a "meghalok egy kis kávéért" szó szerinti értelmet kapott, amikor a német-belga határon a kávécsempészek és a határőrök közötti tűzharcban több ember is meghalt.

Napjainkban nem szűkölködünk a kávéban. Valójában a kávé, a második legértékesebb legálisan kereskedett árucikként hajtja előre a világkereskedelem kerekét, - majd 9 milliárd dollároséves áruforgalmával.

A KÁVÉ PÖRKÖLÉS MŰVÉSZETE: FELFEDEZVE A TECHNIKÁKAT

 A kávé pörkölési folyamata a zöld kávébabok ízét, aromáját és színét alakítja át a végleges termékké, amit ismerünk és szeretünk. Ez a folyamat hozza létre a kávéban található vegyi anyagokat, amelyek felelősek a kávé egyedülálló jellegzetességeiért. De nézzük is meg, milyen technikák léteznek a kávé pörkölésére.

1. Hőlég-pörkölés (Hot Air Roasting)

2. Dob-pörkölés (Drum Roasting)

3. Fél-dob pörkölés (Half Drum Roasting)

4. Hőszigeteléses pörkölés (Insulated Heat Roasting)

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el